fredag 4. september 2009

Regn

Regn - naturens eget kraftverk.
- Undres over hvorfor vi ikke utnytter denne ressursen bedre? Vi samler den i dammer, brønner og vann, pumper den inn i hjemmene våre, varmer det opp skitner det til og sender det tilbake dit det kom fra.

- Hva med minikraftverk på husstandens utslipp, eller varmepumpe på avløpsvannet? Monner ikke sier du? Men hvorfor bytter du da til sparepærer - hver av den sparer ikke mer enn maks 75 watt? Og det mener du monner? Selvsagt gjør det det. Alle bekker små..., gammelt og fremdeles aktuelt ordtak.

- Sluttproduktet av all energi er varme. Viktig å huske om vinteren i Norge. Pass på at du bruker energien flere ganger - før den ender opp som varme. Noen gang tenkt på at lyset i pæra faktisk gir det samme antall watt oppvarming i huset som den bruker, og i tillegg lys. Unyttig om sommeren, men om vinteren? Da har du klart å bruke energien to ganger før den endte opp som varme.

- De gamle nordmenn var smartere enn de visste. De varmet maten på åpne bål mitt i hytta eller teltet. Da fikk de lys, tilberedt mat - og varme av den samme energimengden! De brukte energien tre ganger før den endte opp som varme. Hadde vi sendt den varme lufta ut igjen gjennom en varmepumpe ville vi også brukt energien tre ganger, men vi sender den rett ut uten å hente det siste ut av den før den forsvinner.

- Kanske energimangelen vi opplever skyldes det faktum at vi bare bruker den én gang? Tenk på det neste gang du slår av lyset og setter opp varmeovnen - kanskje ikke så lurt likevel?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar